بلاگ

خروپف چیست؟ علائم و دلایل خروپف

توضیح کامل خروپف چیست؟ علائم و دلایل خروپف

آیا توجه کرده‌اید بسیاری از افراد زمانی که می‌خوابند، خر و پف می‌کنند و موجب آزار و اذیت اطرافیان در طول شب می‌شوند؟ خر و پف علاوه بر اینکه آزاردهنده است، می‌تواند بر سلامت هر دو طرف (کسی که خروپف(خرناس) می‌کند و کسی که می‌شنود) اثر گذاشته و همچنین برای آنها خطرناک نیز باشد. خرناس دلایل متفاوتی می‌تواند داشته باشد و برای بررسی دلایل آن باید به پزشک مراجعه کرده و مطلع شوید.

در این مقاله از فروشگاه کالای خواب اویتا قصد داریم خروپف، عوارض، راه‌های پیشگیری و درمان آن را بررسی کنیم تا شما بتوانید پس از کشف دلایل خروپف و راه‌های درمان آن، این مشکل را برطرف کنید و در کنار شریک زندگی‌ خود خواب آرام و بدون سر و صدایی را تجربه کنید، پس تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

خروپف یا خرناس چیست؟

خروپف (Snoring) صدای بلند و ناگواری است که در هنگام خواب به دلیل لرزش بافت‌های نرم در مجاری تنفسی ایجاد می‌شود. شما زمانی در خواب خروپف می‌کنید که جریان هوا هنگام تنفس به دلیل تنگ‌ شدن راه‌های هوایی، با مانعی برخورد کرده و باعث ارتعاش بافت‌های اطراف شود. خروپف از طریق بینی، دهان و یا هر دوی آنها در هر مرحله‌ای از خواب صورت می‌گیرد که امروزه این مشکل در میان مردم بسیار شایع و رایج است.

از نظر سنی باید بگوییم که خروپف در رده سنی بین ۴۰ تا ۶۰ سال بیشتر رخ می‌دهد و یک مشکل شایع در بین مردم است و طبق آمار ۴۰ درصد از خانم‌ها و ۵۷ درصد از مردان بزرگسال در خواب خروپف می‌کنند و حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد از کودکان نیز ممکن است در خواب دچار خرناس شوند. در ادامه دلایل اصلی خر و پف را بررسی خواهیم کرد، با ما همراه باشید.

دلایل اصلی ایجاد خروپف

همه افراد در طول خواب ممکن است خروپف کنند؛ اما این مسئله برای برخی از افراد به یک معضل تبدیل می‌شود و آن را به صورت جدی پیگیری کرده و حل می‌کنند. چاقی یکی از بارزترین دلایل خر و پف محسوب می‌شود، زیرا تورم بافت‌های گلو یا وجود بافت‌های اضافی در اطراف راه‌های هوایی می‌توانند موجب مسدود شدن این مسیرها شود. در بسیاری از موارد دلیل ایجاد خروپف شل شدن عضلات گلو، کام نرم و سایر عضلات بدن می‌باشد و در هنگام عبور هوا لرزش پیدا می‌کنند. زمانی که شما بیدار هستید عضلات سفت‌تر هستند و به همین دلیل وقتی که جریان هوا از آن‌ها عبور می‌کند دچار لرزش نمی‌شوند. در کل خر و پف دلایل بسیار زیادی دارد و به طور کلی به چهار دسته تقسیم می‌شود که شامل موارد زیر می‌شوند.

ساختار آنوتومیکی

یکی از دلایل اصلی خر و پف مربوط به آناتومی بدن است، یعنی فرم صورت، گلو، شکل و اندازه بینی، و… گاهی در ایجاد خروپف نقش مؤثری دارند. هنگامی که راه هوایی کوچک‌تر از حد طبیعی باشد، این مشکل اتفاق می‌افتد، به عنوان مثال افرادی که گردنشان نسبت به فکشان بزرگ‌تر است یا انحراف بینی دارند و همچنین کسانی که لوزه دارند، معمولاً هنگام خواب دچار خر و پف می‌شوند. زبان کوچک در انتهای دهان و قسمت بالا قرار دارد اگر بیش از حد معمول بزرگ باشد راه بینی تا گلو را باریک خواهد کرد و زمانی که هوا از این فضای کوچک عبور کند بافت‌ها لرزش پیدا کرده و صدای خروپف تولید خواهد شد.

شرایط پزشکی

  • آپنه خواب: برخی از بیماری‌ها ممکن است باعث ایجاد خر و پف در هنگام خواب شوند که آپنه خواب جز یکی از این بیماری‌ها محسوب می‌شود. آپنه خواب به حالتی گفته می‌شود که فرد دچار وقفه تنفسی شده که در نهایت موجب خروپف می‌شود.
  • آلرژی و سرماخوردگی: وجود آلرژی و سرماخوردگی موجب ایجاد التهاب در بینی و گلو می‌شود و همین مورد تنفس را دشوار کرده و موجب بروز خروپف خواهد شد.
  • انحراف بینی و پولیپ: از دیگر دلایل خرناس انحراف بینی و پولیپ است که موجب مسدود شدن راه هوایی بینی می‌شود.
  • داشتن لوزه: بزرگ شدن لوزه‌ها موجب تنگ شدن راه هوای گلو می‌شود و به همین دلیل افراد و کودکانی که دارای تورم لوزه یا لوزه سوم هستند در خواب خروپف می‌کنند.
  • توان عضلانی ضعیف زبان و گلو: در برخی از افراد ماهیچه‌های گلو و زبان بیش از حد معمول شل هستند و همین موضوع موجب بسته شدن راه هوا می‌شود.

عوامل محیطی

عوامل محیطی می‌توانند به صورت موقتی یا حتی مزمن، راه هوایی را هنگام خواب مسدود ‌کنند و در نهایت منجر به خر و پف موقتی شوند. مصرف الکل یا مواد مخدر،وارثت و یائسگی، قرص‌های آرامش‌بخش، آلرژی‌هایی که موجب تورم یا بسته شدن مجرای بینی می‌شوند و حتی سرماخوردگی می‌توانند خروپف را تشدید کنند.

وضعیت خواب

نوع و وضعیت خواب شما تأثیر بسزایی در به وجود آمدن خر و پف دارد، به عنوان مثال هنگامی که به پشت دراز کشیده‌اید، نیروی جاذبه همه چیز از جمله زبان را به سمت گردن شما می‌کشد و موجب می‌شود که شما تنها از طریق دهان نفس بکشید و این حالت راه‌های تنفسی شما را می‌بندد و در نتیجه موجب خر و پف می‌شود.

قابل به ذکر است که بدانید، بالش و کالای خوابی که مورد استفاده شما قرار می‌گیرند، تأثیر بخصوصی دارند و می‌تواند برای شما دردسرساز شوند و مشکلاتی از جمله خروپف را در پی داشته باشند. از این رو برای کسب اطلاعات بیشتر به شما پیشنهاد می‌کنیم مقاله مربوط به رابطه کالای خواب و بالش نامرغوب با خر و پف را مطالعه نمایید تا در خرید کالای خواب خود دقت و آگاهی بیشتری داشته باشید.

روش‌های درمان خروپف چیست؟

روش‌‌های درمان خرناس به علت آن بستگی دارد. در برخی از موارد نیاز به عمل‌های جراحی است و در برخی موارد دیگر با راه کارهایی ساده می‌توان این عارضه را درمان کرد. در حالت کلی روش‌های درمان خروپف شامل موارد زیر می‌شود:

  • جراحی: در صورتی که دلیل خروپف انحراف بینی باشد تنها راه درمان آن جراحی انحراف بینی است. همچنین در صورت تورم مکرر لوزه‌ها نیاز به جراحی و برداشتن لوزه‌ها می‌باشد.
  • استفاده از دارو: داروهای آلرژی برای از بین بردن خروپف که به دلیل آلرژی ایجاد شده است مفید هستند.
  • داروهای گیاهی: از دیگر روش‌های درمان خروپف که بی‌خطر و ارزان هستند می‌توانیم به درمان خروپف با داروهای گیاهی اشاره کنیم. این داروها شامل عرق نعنا، روغن زیتون، پودر زردچوبه، سیر خام، عسل و غیره می‌شوند.
  • درمان خروپف با دارو: برای درمان خروپف دارویی وجود ندارد اما اگر علت آن سرماخوردگی یا آلرژی و یا کم خوابی باشد استفاده از داروهای سرماخوردگی و آرام‌بخش می‌توانند به طور موقت به رفع خروپف کمک کنند. همچنین در برخی از افراد تورم لوزه‌ها با آنتی بیوتیک‌‎ها قابل کنترل است.
  • چانه بند ضد خروپف: یکی دیگر از راه‌های جلوگیری از خروپف چانه‌بند ضد خرناس است که در هنگام خواب دهان فرد را به طور کامل بسته نگه می‌دارد و همین موضوع سبب می‌شود تا نتواند از راه دهان نفس بکشد. البته کسانی که آلرژی، انحراف بینی و سرماخوردگی دارند استفاده از این وسیله برای آن‌ها مناسب نیست و برایشان بسیار سخت می‌باشد.ناگفته نماند که تنها زمانی که فرد از چانه بند استفاده کند خروپف نخواهد کرد و یک روش درمان دائمی نمی‌باشد.
  • چسب ضد خروپف: چسب ضد خرناس با نام‌های دیگری چون نوار بینی، نازال استریپ، چسب بینی و نوار ضد خروپف نیز شناخته می‌شود. این چسب بالای سوراخ بینی قرار گرفته و در نتیجه بینی را به سمت بالا می‌برد و مجاری بینی باز شده و تنفس آسان‌تر خواهد شد. کسانی که پولیپ و انحراف بینی دارند می‌توانند به طور موقت برای رفع خروپف از این چسب استفاده کنند اما در موارد حاد نیاز به جراحی است.

بهترین راهکارهای خانگی برای برطرف کردن خروپف

در این بخش ما به راه کارهایی اشاره می‌کنیم که با رعایت کردن آنها در خانه می‌توانید یک خوابی راحت و بدون خروپف داشته باشید. این راه‌کارها شامل موارد زیر می‌شود:

  1. سعی کنید به پشت نخوابید و به پهلو بخوابید.
  2. از بالش‌هایی استفاده کنید که سر شما را کمی بالاتر قرار می‌دهند. خرید بالش مموری فوم یکی از بهترین راه‌ها برای کاهش خروپف است. برای خواب خود یک برنامه منظم در نظر بگیرید.
  3. استفاده از داروهای ضد آلرژی برای باز کردن مجاری تنفسی است و به برطرف کردن خروپف کمک می‌کنند اما اگر می‌خواهید بیشتر از سه روز از این داروها استفاده کنید حتماً باید پزشک آن‌ها را تجویز کند.
  4. استفاده از نوار بینی نیز یکی از راه‌های برطرف کردن خروپف در خانه است.

روش‌های جلوگیری از خروپف

عوامل مختلفی وجود دارند که موجب ایجاد خرناس در یک فرد می‌شوند و به همین دلیل نمی‌توان یک روش قطعی برای پیشگیری از خروپف در نظر گرفت. شما می‌توانید با تغییر سبک زندگی از ایجاد خروپف جلوگیری کنید. روش‌هایی که می‌توانند از ایجاد خروپف در خواب پیشگیری کنند شامل موارد زیر می‌شوند:

  • پایین آوردن وزن: اگر اضافه وزن دارید حتماً با انجام ورزش و رژیم غذایی مناسب سعی کنید که وزن خود را پایین بیاورید با این کار چربی‌های دور گردن کمتر می‌شوند. شاید جالب باشد بدانید که چربی دور گردن موجب باریک شدن راه هوایی می‌شود و به همین دلیل تنفس را برای فرد مشکل می‌سازد.
  • خوابیدن به پهلو: کسانی که عادت دارند به پشت بخوابند باید بدانند که خوابیدن به پشت موجب باریک شدن راه هوایی می‌شود و همین موضوع ممکن است سبب ایجاد خروپف شود پس سعی کنید که خوابیدن به پهلو را تمرین کنید. یکی از روش‌ها برای ترک کردن عادت به پشت خوابیدن، متصل کردن توپ‌های کوچک مانند توپ تنیس به پشت لباس است.
  • نوشیدن آب: اگر در طول روز آب کافی ننوشید بدن شما با کمبود آب روبرو خواهد شد و یکی از عوارض کمبود آب در بدن افزایش مخاط بینی است پس سعی کنید مقدار مصرف آب را در طول روز افزایش دهید.
  • تغییر رژیم غذایی: از دیگر روش‌های پیشگیری از خروپف تغییر رژیم غذایی است. برخی از مواد غذایی چون محصولات گلوتون و لبنیات موجب التهاب بافت بینی و گلو خواهند شد پس بهتر است مصرف این مواد غذایی را کاهش دهید.

بهترین روش جلوگیری از خر و پف

خرناس صدایی ناگوار است که در هنگام خواب شنیده می‌شود و به دلایل مختلفی از جمله داشتن اضافه وزن، توان کم عضلانی زبان و گلو، انحراف بینی، پولیپ، داشتن لوزه، افزایش سن و غیره رخ می‌دهد. شما برای رفع خرناس ابتدا باید دلیل اصلی آن را بیابید و سپس از روش‌های مختلف که شامل جراحی، استفاده از داروهای گیاهی و شیمیایی، چانه‌بند ضد خروپف و غیره می‌شود استفاده کنید. برای پیشگیری از خروپف نیز روش‌های مختلفی وجود دارد و شما با تغییر سبک زندگی خود می‌توانید از این عارضه پیشگیری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *