بلاگ

نکات مهم نحوه نگه‌داری ملحفه و روتختی

نکات مهم نحوه نگه‌داری ملحفه و روتختی

ملحفه و روتختی هردو جزو کالاهای خواب ضروری هستند که در هرمنزلی یافت می‌شوند و اگر به‌صورت درست نگه‌داری نشوند و یا به‌صورت غیراصولی شسته شوند بدون شک دوام و کیفیت خود را در کوتاه مدت از دست خواهند داد و شما مجبور به خرید روتختی و خرید ملحفه جدید خواهید شد.

از طرفی نیز چون این محصولات با مو و پوست بدن شما در ارتباط مستقیمی هستند بنابراین لازم است برای حفظ سلامتی و بهداشت شخصی خود شستشوی صحیح روتختی و ملحفه را یاد بگیرید و نکات لازم در این زمینه را بدانید. در این مقاله از اویتا روش صحیح نگه داری ملحفه و روتختی و نکات مهم شست‌وشوی آن‌ها را شرح داده‌ایم که بدون شک دانستن این نکات برای هرخانم خانه‌داری لازم است پس تا آخر این مقاله همراه ما باشید.

9 نکته مهم شست‌وشو و نگه‌داری ملحفه

اگر به درستی از روتختی و ملحفه‌ها مراقبت کنید و آن‌ها را به شیوه درست شست‌وشو دهید طول عمر آن‌ها به میزان 3 تا 5 سال افزایش پیدا می‌کند. از طرفی نیز روتختی، ملحفه، پتو، روبالشی و دیگر کالاهای خواب تمیز در داشتن خواب شبانه بهتر و جلوگیری از حساسیت تاثیر بسزایی دارند. بدن انسان به‌طور طبیعی سلول‌های مرده پوست را در طول شب می‌ریزد و همین مورد در کنار عرق، سموم و روغن بدن سبب می‌شود تا ملحفه و روتختی به جای مناسبی برای رشد و تجمع انواع ویروس‌ها، باکتری‌ها و کنه‌های گرد و غبار تبدیل شود و فرد دچار تحریک و سوزش چشم، آلرژی، حساسیت‌های پوستی، آسم و دیگر بیماری‌ها شود. بنابراین لازم است که حتما نکات مهم نحوه نگه‌داری ملحفه و روتختی را که در ادامه شرح داده‌ایم را رعایت کنید.

  • زمان مناسب شستشوی ملحفه

ملحفه نقش یک کاور را برای تشک و دیگر کالاهای خواب دارد و موجب تمیز ماندن آن‌ها می‌شود. ملحفه‌های تخت به دلیل سلول‌های مرده پوست، تعریق و چربی بدن محل تجمع موجودات ریز میکروسکوپی (باگ‌ها) هستند و تنها راه کنترل و خلاصی از شر این موجودات ریز شست‌وشوی منظم ملحفه‌ها می‌باشد. بنابراین توصیه می‌کنیم که ملحفه‌ها را هفته‌ای یک‌بار بشویید در غیر این صورت ممکن است آلرژی‌های پوستی و تنفسی در شما ایجاد و افزایش پیدا کند و حتی سیستم ایمنی بدن شما کاهش یابد.

  • استفاده نکردن از شست‌وشوی دستی

توصیه می‌کنیم که شستن ملحفه ها و لحاف را با ماشین لباسشویی انجام دهید چون در شست‌وشوی دستی به دلیل عدم آب‌کشی صحیح و یا سنگین شدن وزن ملحفه‌ها پس از خیس شدن ممکن است مواد شوینده در تار و پود ملحفه باقی بمانند که همین مسئله باعث آلرژی و ایجاد حساسیت‌های پوستی در شما می‌شود. از این رو اگر به هردلیلی امکان استفاده از ماشین لباسشویی را ندارید حتما چندین بار ملحفه‌ها را آب‌کشی کرده و از پودر شستشوی کمتری نیز استفاده کنید.

  • لکه زدایی ملحفه‌ها قبل از شستشو با لباسشویی

پیش از شست‌وشو ملحفه با ماشین لباسشویی لکه‌های موجود روی آن‌ را از بین ببرید. بهتر است از محصولات گیاهی که به‌طور طبیعی فاقد کلر، رنگ و فسفات هستند برای لکه‌زدایی استفاده کنید همچنین برخی از روش‌های خانگی چون سرکه سیب همراه با آب یا جوش‌شیرین نیز وجود دارد که به از بین بردن و کاهش لکه‌های سرسخت کمک می‌کنند. توصیه می‌کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه مقاله مربوط به نحوه پاک کردن لکه ها از روی ملحفه و روبالش را مطالعه کنید.

  • انتخاب درجه حرارت مناسب آب

استفاده از آب سرد باتوجه به تکنولوژی‌های امروزه برای شست‌وشوی ملحفه‌ها مقرون به صرفه می‌باشد ولی لکه‌های پروتئین و رنگ را از بین نمی‌برد. جهت پاک کردن لکه‌های لوازم آرایشی و روغن و همچنین برای جلوگیری از کوچک شدن اندازه ملحفه در زمان شستشو حتما از آب ولرم استفاده کنید. برای ملحفه‌های اشخاص بیمار توصیه می‌کنیم که از آب گرم استفاده کنید تا میکروب‌ها کاملا از بین روند. این نکته را به یاد داشته باشید که دمای بالاتر آب می‌تواند باعث ساییدگی و یا ریزش تار و پود ملحفه‌ها شود و آب داغ باعث آبرفت ملحفه‌ها می‌شود.

  • استفاده از شوینده مناسب و به اندازه

جهت شستشوی ملحفه‌ها از مواد شوینده ملایم استفاده کنید و مقدار استفاده نرم کننده‌ها و سفید کننده‌ها را کاهش دهید، شوینده‌های شیمیایی قوی به الیاف ملحفه‌های کتان، ساتن، ابریشمی و نایلونی شما آسیب می‌زنند. نکته دیگری که همواره باید به یاد داشته باشید این است که از مواد شوینده به مقدار توصیه شده و حتی تا نصف مقدار توصیه شده استفاده کنید چرا که ممکن است در مرحله آبکشی کف و مواد شوینده به طور کامل از ملحفه‌های شما شسته نشود و باقی ماندن این مواد باعث رشد باکتری‌ها شده و نتیجه شست‌وشو، بهداشتی و خوشبو نخواهد بود.

  • انتخاب درست تنظیمات شست‌وشو

برای شستن ملحفه‌ها از تنظیمات معمولی لباسشویی استفاده کنید و چرخه شست‌وشو را روی چرخه ملایم قرار دهید تا بیش از حد چروک نشوند همچنین پس از پایان چرخه شستشو نیز ملحفه‌ها را سریعا از مخزن لباسشویی خارج کنید تا از چروک شدن آن‌ها جلوگیری شود. به یاد داشته باشید که استفاده از آب بسیار گرم و خشک‌کن با حرارت بالا می‌تواند الیاف پارچه ملحفه را از بین ببرد و موجب کاهش عمر آن شود.

  • نحوه صحیح قرار دادن ملحفه در لباسشویی

ملحفه‌‌ها را به شکل گرد در داخل ماشین لباسشویی قرار دهید این کار مانع از کشیدگی و تغییر شکل آن‌ها می‌شود و برای جلوگیری از آسیب رساندن به بافت پارچه ملحفه‌ها مؤثر است. همچنین ملحفه‌ها را تنها بشویید و آن‌ها را همراه با دیگر لباس‌ها در لباسشویی قرار ندهید چون ممکن است سبب رنگ دادگی و تغییر رنگ ملحفه‌های شما شوند.

  • درست تا زدن ملحفه

یکی از نکات مهم در نگه‌داری ملحفه درست تا زدن آن است که باعث جلوگیری از ایجاد چین و چروک در ملحفه‌ها می‌شود. ابتدا با استفاده از خشک کن و یا اتو کردن، چروک‌های ملحفه‌ را از بین ببرید. سپس آن را به شکل یک مستطیل منظم تا کنید و در یک کاور شفاف قرار دهید.

  • انتخاب مکان مناسب برای نگهداری ملحفه

قبل از آنکه ملحفه‌ها را در داخل کمدها و کشوها قرار دهید باید حتما به خوبی شسته و خشک شده باشند. درصورتی که لکه‌ای کوچک آلوده باقی مانده باشد و یا بخشی از ملحفه به‌طور کامل خشک نشده باشد به یک مکان مناسب برای رشد و تکثیر باکتری‌ها تبدیل خواهد شد و یکی از دلایل رایج بوی بد ملحفه‌ها در کمد است.

مکان نگهداری ملحفه‌‌ها بسیار مهم است و نباید گرم و مرطوب باشد چرا که این مکان‌ها به علت تاریکی محیط رشد انواع کپک‌ها و قارچ‌ها هستند. بنابراین کمد و یا کشوهایی که کاملا خنک و خشک هستند و از جایی نم و یا رطوبت پس نمی‌دهند را برای نگهداری ملحفه ‌ها انتخاب کنید. کشوهای زیر تخت، کمد و کشوهای سوزنی شکل که هوا به‌راحتی در آن‌ها جریان پیدا می‌کند یکی از بهترین مکان‌ها برای نگه‌داری ملحفه‌ها هستند.

اگر فضای اضافی دارید می‌توانید ملحفه‌های خود را به آویزها و چوب لباسی آویزان کنید. در این حالت گردش هوا بسیار آسان است و قارچ‌ها روی ملحفه‌های آویزان شده شانس کمتری برای رشد دارند تا روی ملحفه‌های تا شده.

8 نکته مهم شست‌وشو و نگه‌داری روتختی

در این بخش نکات مهمی در رابطه با شستشو روتختی با ماشین لباسشویی و نحوه‌ی خشک کردن آن را شرح داده‌ایم.

  • زمان مناسب شستشوی روتختی

اگر شما به‌صورت مداوم روتختی را بشویید، به تار و پود و بافت آن آسیب وارد می‌شود و طول عمرش کاهش پیدا می‌کند در نتیجه توصیه می‌کنیم که فقط زمانی که روتختی کثیف شده است آن را بشویید. به‌طور معمول روتختی بهتر است هر 4 تا 6 ماه یک‌بار به منظور جلوگیری از آلرژی‌ها و تجربه خواب راحت شبانه شسته شود. این نکته را نیز به یاد داشته باشید که هرچند روز یک‌بار روتختی خود را هوادهی داده و آن را در فضای آزاد قرار دهید.

  • استفاده از ماشین لباسشویی با اندازه مناسب

وزن روتختی در زمان خیس شدن بیشتر خواهد شد و ممکن است ‌لباسشویی شما گنجایش این وزن را نداشته باشد. بنابراین در زمان شست‌وشوی روتختی حتما به اندازه و ظرفیت ماشین لباسشویی خود دقت کنید و جهت بهترین نتیجه، همیشه از وجود فضای کافی برای حرکت روتختی در داخل لباسشویی اطمینان حاصل کنید. اگر روتختی شما خیلی بزرگ باشد و فضای لباسشویی به اندازه نباشد بدون شک به‌صورت کامل تمیز نخواهد شد و از طرفی نیز ممکن است به موتور لباسشویی آسیب وارد شود.

  • تست ثابت بودن رنگ روتختی قبل از شست‌وشو

قبل از شستشوی کامل روتختی حتما قسمتی از آن را امتحان کنید تا از ثابت بودن رنگ روتختی مطمئن شوید. برای اینکار کافی است گوشه روتختی خود را داخل مقدار کمی مواد شوینده فرو ببرید و به رنگ آن توجه کنید. اگر روتختی تغییر رنگ داد توصیه می‌کنیم که شست‌وشوی آن را به خشک‌شویی بسپارید.

  • بررسی برچسب روتختی

حتما برچسب مراقبت روتختی خود را بررسی کنید که آیا از جنسی است که جهت شست‌وشو در لباسشویی مناسب باشد یا خیر.

  • انتخاب درست مواد شوینده و چرخه شست‌وشو مناسب

جهت جلوگیری از آسیب دیدن الیاف روتختی می‌بایست از درجه حرارت مناسب استفاده کرده و لباسشویی را روی چرخه ملایم تنظیم کنید. حرارت کم و آب سرد برای شست‌وشوی روتختی مناسب است ولی درعوض زمان شستشو را بیشتر کنید. همچنین شوینده‌ای را انتخاب کنید که ملایم و ایمن برای استفاده در مواد ظریف باشد و اگر روتختی شما سفید است می‌توانید از سفید کننده، جوهر خشک و یا اکسیژن‌های اتمی استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: نحوه شست‌وشوی انواع روتختی

  • خشک کردن صحیح روتختی

خشک کردن روتختی پس از شست‌وشو از نکات مهم نگه‌داری روتختی محسوب می‌شود چرا که درصورت عدم رعایت بهداشت و شیوه‌ی مناسب، انواع باکتری‌ها در روتختی رشد پیدا می‌کنند. شما می‌توانید روتختی را روی بند آویزان کنید تا در هوای آزاد و در معرض نور خورشید خشک شود و میکروب‌های سطحی آن از بین روند.

اگر از خشک‌کن برای خشک کردن روتختی استفاده می‌کنید حتما درجه خشک‌کن را روی دمای کم قرار دهید تا شکل و بافت روتختی تغییر پیدا نکند و از آسیب رساندن به آن جلوگیری شود. همچنین سرعت خشک‌کن نیز مهم است اگر سرعت زیاد و بیش از حد باشد ممکن است بافت روتختی آسیب ببیند.

درواقع باید خشک‌کن را فقط در بیست دقیقه اول گرم نگه داشت تا روتختی از مواد حساسیت‌‌زا چون کنه‌‌های گرد و غبار پاک شود. در ادامه هم جهت مراقبت از روتختی، حرارت خشک‌کن را بر روی متوسط ​​یا کم قرار دهید.

در زمان خشک کردن روتختی، از توپ‌های خشک‌کن استفاده کنید و اگر دردسترس نبود می‌توانید از توپ تنیس هم کمک بگیرید این کار سبب کاهش چروک‌ها در روتختی می‌شود و در زمان خشک کردن ملحفه‌ها نیز آن را انجام دهید.

  • پاک کردن روتختی به‌صورت موضعی

در برخی از موارد نیازی نیست که روتختی را به‌صورت کامل بشویید و کافی است لکه‌های شکل گرفته را به‌صورت موضعی و به وسیله ضربه زدن با صابون رقیق شده با آب و یا سرکه سفید از روی روتختی پاک کنید. برای پاک کردن یا شست‌وشوی لکه روتختی می‌توانید از پارچه‌های نخی و کهنه استفاده کنید و از هرکدام از لکه ‌برها که استفاده می‌کنید، حتما دستورالعمل‌‌های روی آن را مطالعه و بررسی کنید.

  • نگهداری طولانی مدت روتختی

اگر قصد دارید که روتختی خود را برای طولانی مدت نگه‌داری کنید آن را درون یک نایلون پلاستیکی شفاف و کاورهای طلقی قرار دهید. البته قبل این کار مطمئن شوید که روتختی تمیز شسته و خشک شده باشد و سپس آن را به‌طور منظم و مرتب تا کرده و در کیسه قرار دهید.
البته در کیسه‌ها گردش هوا رخ نمی‌دهد و قابلیت تنفس ندارند و رطوبت را داخل خود حفظ می‌کنند و همین مسئله باعث می‌شود تا به محیطی مناسب برای رشد باکتری‌ها و قارچ‌ها تبدیل ‌شوند از این‌رو توصیه می‌کنیم ماهی یک‌بار روتختی را از کیسه خارج کنید و پس از هوادهی روتختی، مجدداً آن را در یک فضای بیرونی مناسب بسته‌بندی کنید. این مورد در رابطه با ملحفه‌ها نیز صدق می‌کند.

بیشتر بخوانید: نحوه مرتب کردن تخت‌خواب و روتختی

نتیجه گیری

در این مقاله نکات مهم نحوه نگه‌داری ملحفه و روتختی را توضیح دادیم که شامل دمای مناسب شست‌وشو، محل نگهداری مناسب، روش‌های صحیح خشک کردن و دیگر نکات می‌شود که بار رعایت تمامی آن‌ها می‌توانید طول عمر مفید ملحفه‌ها و روتختی‌ها خود را افزایش دهید و از طرفی نیز آن‌ها را به‌صورت کامل از مواد حساسیت‌زا پاکسازی کنید و سلامت شخصی خود را حفظ کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *